Alt du trenger å vite om kaniner

Hvis du er absolutt nybegynner når det kommer til kaniner, og kanskje vurderer å kjøpe en kanin, da er det en del ting du bør sette deg inn i først.

Et viktig utgangspunkt, som du bør ha i forhold til alle dyr, er at en kanin er et levende vesen med en egen verdi i seg selv. Det er derfor du bør tenke deg nøye over før du kjøpet en kanin, det er ikke en ting som du bare kan legge fra deg eller selge. Alt du gjør med din kanin bør være for kaninens beste, et husdyr er en hyggelig del i livet, men du skal ikke sette dine behov foran kaninens. Med disse, nesten filosofiske, betraktningene ur veien skal vi se nærmere på de mer praktiske aspektene ved å ta vare på en kanin.

Praktiske forberedelser før du får kanin

Det kan være greit å tenke over hvor du skal ha kaninen først. Husk at en kanin trenger mye boltreplass, ideelt sett bør kaninen ha et stort bur med flere områder. Det er dessuten egentlig anbefalt å holde kaniner enten som par, eller i større grupper. For mange privatpersoner er det kanskje ikke mulig, men husk at kaniner har det best slik.

Pass på at du vil kunne gi kaninen nok oppmerksomhet, både plassering og hvor mye tid du og familien har til kaninen er viktig. Samtidig må kaninen føle seg trygg i buret, pass på det ved plassering.

Det finnes en rekke gode lister med viktige praktiske hensyn du må ta. For eksempel har organisasjonen Djurskyddet i Sverige en svært god oppsummering (på svensk) av hva du bør gjøre for din kanin.

Ting du kanskje ikke har tenkt på

Kaniner er gnagere, og det er svært viktig at de får vedlikeholdt tennene sine hele tiden. Hvis de ikke får tilstrekkelig mye å gnage på, vil tennene helt enkelt vokse for mye og du kan være nødt til å få en veterinær til å se på de. Hvis du ikke har forsikring, kan et besøk hos veterinær eventuelt bli dyrt, for eksempel Centum.no kan tilby finansiering.

En annen ting som vokser hele livet på en kanin er klør. I noen tilfeller kan det gå fint, og klørne slites naturlig. Men for de aller fleste som har en tam kanin, må klørne klippes jevnlig. Dette kan være en stressende prosess, både for kaninen og eieren. I forbindelse med klipping av klør er det svært viktig å ikke klippe for langt inn, slik at du klipper i blodårer eller nerver.

Dette var mye å tenke på…

Nå har vi gitt et lite innblikk i hva det betyr å ha kanin. Husk at det likevel er svært hyggelig å ha kanin, vi håper vi ikke har avskrekket deg for mye.

mts_wordx