Kaninstell med helsegevinst

Ikke bare mate, men monitorere matingen, inntaket og avføringen.

Å avsløre sykdom hos kanin kan være litt krevende. Fra naturens side kamuflerer de sykdomstegn for å ikke avsløre for andre dyr at de er lette bytter. Sykdom kan vise seg sent i prosessen-når kaninen er skikkelig syk og trenger veterinærhjelp.

Riktig porsjonering av mat er viktig-det må beregnes nøyaktig hvor mye pellets kaninen skal få: 1-2 spiseskjeer daglig. De fleste kaniner gis for mye pellets og dermed for lite høy. De blir overvektige, får tannproblemer og blir feilernærte. Et oversyn med porsjoneringen av mat-hva og hvordan-tilhører stellet.

Det er normalt at kaniner spiser av avføringen sin for å få i seg nok næringsstoffer og hvis de ikke gjør det er det et tegn på at noe er galt.

Tannstell

Riktig foring er også viktig for tannhelsen. Bittfeil kan være medfødt. Dette kan forårsake smerter og resultere i dårlig matlyst. Andre tannproblemer er avmagring, løs avføring eller nesten ikke noe avføring, unormale tungebevegelser eller øyebetennelse. Kaniner trenger også tannlegehjelp; lange tenner kan slipes ned. Iblant må man borre, men dette gjøres i narkose. Ved tanntrekking må kaninen også legges i narkose.

Mosjon

Hva gjelder stell av kaniner er det viktig at kaniner får nok mosjon. De bruker riktignok burene sine mye og kravet til et bur er at de skal ha rom til å hoppe noen ganger. Kaninen trenger å få beveget seg utenfor buret også-gjerne et par timer hver dag. Hvis man ikke følger med på hva kaninen gjør når den er utenfor buret, kan den få i seg ting den ikke tåler eller gnage over ledninger og annet.

Kaninen bør få komme ut av buret et par ganger daglig.

Hygiene i buret

Strøet i buret
bør være tørt og rent i størst mulig del av buret. Det finnes dokasser for kaniner og det er mulig å lære opp kaninene til å bruke disse.

Håndlag

Kaniner tåler ikke å løftes etter nakkeskinnet eller ørene. Det er såpass viktig å løfte dem på rett måte at dersom man ikke vet hvordan man skal ta i dem bør man lære det av en veterinær. Hvis man mister en kanin i gulvet kan den få beinbrudd. Det er isåfall helt unødvendig når man kan lære seg riktig løfting først. Kaniner skal ikke straffes, for det kan gi alvorlige atferdsproblemer.

Pelspleie

Daglig kamming er viktig, samtidig må man se over kaninens hud da de kan få lus og sår, midd, flått, øremidd og liknende. Dersom man har flere kaniner må alle kaninene behandles for parasitter på grunn av den høye smittefaren.

mts_wordx