Å forstå kaninen

Lyder

Kaniner kommuniserer med kroppsspråk, duft seg imellom og med dempede lyder. Hvis man tilbringer en del tid med dem vil man bli kjent med en stor variasjon av ulike lyder.

Kaniner som hveser og knurrer signaliserer at de er sinte og ønsker å advare den eller de som truer den. Brummelyd forteller at kaninen er fornøyd. Hvis brummingen vedvarer signaliserer kaninen at den ønsker å parres. En annen lyd som forhåpentligvis høres meget sjeldent er en hjerteskjærende skriking. Den forteller at kaninen har fysisk smerte eller gjennomlever voldsom angst. Kaniner skriker når de blir jaget eller når de dør.

Kroppsspråk

Stampende bakføtter er et signal på fare og denne signaliseringen brukes der det er mange kaniner tilstede; gjerne ute i det fri.Ørene signaliserer ofte hvilket humør kaninen er i. Hengende ører signaliserer at kaninen er trett eller fornøyd. Strittende ører signaliserer at kaninen er nysgjerrig og oppmerksom. Ører som ligger bakover indikerer en nervøs sinnstilstand. De er ikke aggressive i utgangspunktet, men de kan bite hvis de blir redde.

En kanin som hopper rundt en annen kanin viser tydelig hvem som er utvalgt til parring.

En kanin som legger avføring utover, markerer revir og merker området sitt. Alternativt kan kaninen finne veien tilbake ved å følge avføringsspor også. En kanin som gnir haken sin mot mennesker eller ting gjør dette for å etterlate seg duft slik at mennesket/tingen blir merket som sin eiendom.En annen god stilling som signaliserer at den slapper av er om beina peker rett bakover.

Hvis kaninen derimot legger seg flat på bakken med ørene bakover og store øyne signaliserer at den har blitt skremt og prøver å skjule seg.

En kanin som hopper og samtidig legger ørene bakover forsvarer sitt område eller buret sitt.

En hurtig bevegelse med nesa kan signalisere at kaninen er på vakt.En kanin som står på bakbeina er en nysgjerrig kanin som prøver å finne ut hva som skjer.Dersom kaninen rykker med halen, er det rett før urinering.En hevet hale kan indikere at kaninen vil leke med en annen kanin.Dersom kaninen sparker med bakføttene protesterer den på noe.En hoppende kanin som rister på hodet er en glad kanin. En kanin som slikker deg liker deg og en kanin som dytter deg med nesen gir en hilsen. Og en hilsen forventes i retur. Hvis kaninen knuffer litt hardere borti deg/en ting med snuten så markerer den at den ønsker fred eller at du må flytte deg. En kanin som legger seg på ryggen signaliserer at den er trygg. Det er en tillitserklæring dersom den gjør det tett inntil eieren sin. Kaniner sitter ofte tett sammen med fysisk kontakt og en overføring av denne atferden til et menneske er en sann tillitserklæring. Et annet hengivenhetstegn er hvis kaninen begynner å slikke deg på samme måte som den gjør med andre kaniner.

En kanin ved navn Lotte ble tolket til å være en meget spesiell og vanskelig kanin. Det viste seg at ho ble feilbehandlet. Les om Lotte, den umulige kanin som viste seg å ikke være umulig likevel.

mts_wordx