Ifølge nettsiden kaninhold.info skyldes 80% av sykdomstilfeller hos kaniner feilernæring.
Ernæring:
Når man eier en kanin er det viktig å se over hvilke typer mat kaninen tåler.
Er man usikker på noe, skal man ikke gi det. Dyrebutikker som man tenker at man kan stole på i utgangspunktet selger enkelte produkter som veterinærene advarer mot. Jeg tenker på ulike gnagesteiner, godterier til kaniner og blandingsfor.
Enkelte planter er giftige for kaniner, og det er viktig å sette seg inn i hvilke disse er så man ikke har plantene hjemme f.eks og lett tilgjengelig for en hoppende kanin.
Eliminasjon:
Avføring forteller mye om kaninen er frisk eller ikke. Den vanlige avføringen er mørke og faste kuler. En diareliknende avføring varsler om endringer i kostholdet eller feilernæring.
Ved diare bør man gi kaninen kun vann og høy i noen dager. Ved fortsatt diare etter noen dager bør man kontakte veterinær. En annen årsak til diare kan være at kaninen går på antibiotika og at avføringen er løs som følge av bivirkning av antibiotikaen.
Forstoppelse er et annet problem hos kaniner, ofte forårsaket av hårballer. Dette er en konsekvens av for lite eller for dårlig stell. Forstoppelse er en akutt tilstand, som kan føre til sjokkutvikling og brå død. Derfor viktig med rask behandling hos dyrlege.
Når det gjelder urinen kan den ha forskjellige farger. Blank farge er normalt mens hvitaktig urin tyder på et kalsiumoverskudd. Kaniner kan få urinstein av for mye kalsium. Rødfarget urin er ikke nødvendigvis et faresignal-det trenger ikke være blod. Det kan rett og slett skyldes at kaninen har spist grønnsaker som farger urinen. Ved endret atferd-slapp, orkesløs og at kaninen ligger mye bør man kontakte veterinær.
Respirasjon:
Bakterien Pasteurella er vanlig grunn til luftveisinfeksjon hos kaniner. Symptomer på luftveisinfeksjon er nysing og utflod. Hvis sekretet fra nesen utvikler seg til å bli gult med anstrengt åndedrett, hosting er det et tegn på at dette må behndles før tilstanden utvikler seg til å bli en lungebetennelse.
Hud:
Kaniners hud puster ikke. De svetter rett og slett ikke. Dermed er de utsatt for å få heteslag.
Symptomer på denne utviklingen er anfall, mangel på koordinerte bevegelser, koma,og hypertermi over 40 grader i temperatur. I slike tilfeller må veterinær kontaktes umiddelbart for nedkjøling.
Diverse infeksjoner:
- Ørebetennelse. Ved rennende øyne og sekret i øynene
- Absesser (innkapslede bakteriebyller) i hud eller organer
- Infeksjoner i kjønnsorganene
- Betennelse i jurene
Unngå å eksponere kaninen for lufttrekk og for stress. Det er viktig å komme igang med antibiotika så fort som mulig så ikke tilstanden forverres.
Encephalitozoon cuniculi:
En parasitt som overføres via urin som også kan gi sykdom hos mennesker.
Symptomer er lammelse i bakenden, kollaps, skjelvninger, kramper, urininkontinens, nyresvikt, grå stær og øyebetennelse, en skjev hodestilling. Kontakt dyrlege.