Tips til deg som tenker å skaffe en kanin

Kaniner er på tredjeplass over mest populære kjæledyr i Skandinavia. Dessverre er det mange som skaffer seg en kanin uten å tenke over ansvaret det medfører. De ønsker å gi barna et kjæledyr, men synes at en hund blir for stort ansvar. Mange tenker at en kanin da er en fin erstatning. Det blir feil tankegang. En kanin er også et levende vesen.

De trenger omsorg, kjærlighet og pleie, på lik linje med hund og katt. Derfor vil vi gi deg informasjon og tips som du kan lese før du velger å gå til anskaffelse av en kanin. Det er også verdt å nevne at kaniner trives best med selskap, så det er sterkt anbefalt å kjøpe minst to.

Lang levetid

Med godt stell og mye omsorg kan en kanin fort bli 10-13 år gamle. Dette er altså ikke noe kortvarig prosjekt, og derfor er det viktig å tenke nøye gjennom om du er klar for denne forpliktelsen i så mange år fremover. Dersom du vet at dette er for lang tid kan du overveie å adoptere en voksen kanin. Det finnes alltid kaniner som trenger et nytt og bedre hjem.

Kostnader

En kanin koster ikke så mye, men i tillegg til mat trenger de også jevnlig tilsyn av veterinær for å se at alt er bra med den. Å forsikre en kanin er ikke så dyrt, så det bør du absolutt gjøre. Forsikringen dekker ikke rutinekontroll og kastrering, men også kaniner kan bli syke og få urinveisinfeksjon og andre sykdommer, og da kan det være godt å ha en forsikring i ryggen, slik at du kun må betale egenandelen. Vi anbefaler absolutt at du kastrerer kaninen din, da det, foruten å forhindre formering, også reduserer risikoen for kreft i kjønnsorganene.

Håndtering av kaniner

Kaniner er sosiale dyr, og de elsker oppmerksomhet. Noe de derimot ikke liker er å bli holdt fast, så det bør du unngå. Kaniner er byttedyr fra naturens side, og vil alltid forsøke å løpe og gjemme seg om de oppfatter noe som truende. Hvis de da blir holdt fast vil de bli skremte og kan både bite og sparke. Det er mye bedre at du lar kaninen gå fritt rundt mens du sitter på gulvet. Da kan kaninen komme til deg når den føler for det. Da kan du klappe den og gi godbiter.

Boforhold

Et bur er ikke nok for at en kanin skal leve et godt liv. Den trenger å lufte seg og bevege seg rundt. I tillegg til buret bør den derfor ha tilgang til alle eller noen rom i huset, der den kan dra på utflukt. Husk å sikre ledninger i huset. I buret må den ha tilgang på mat, vann og dokasse. Ha høy over dokassa, da kaniner liker å tygge på det mens de gjør sitt fornødne. Er det en utekanin er det viktig at buret er isolert for kalde vinterdager. En utekanin må også ha tilgang til en luftegård.

mts_wordx