Kaniner og barn

Kaniner er nusselige og veldig tiltalende i utseendet. Mange tenker at disse dyrene er fantastiske kjæledyr for barn. Barn ønsker å kose med kaninene og å ha de på fanget, kanskje i lange stunder. Det passer ikke alltid kaninenes agenda. De kan lett føle seg fanget hvis de blir holdt fast og kan sprelle og bite. Hvis de mistes i gulvet kan de lett pådra seg brudd og knekte tenner og bli veldig utrygge hvis barna løper etter dem for å prøve å få tak i dem. Man kan heller ikke løfte kaninen på hvilken som helst måte i nakkeskinn eller på andre vilkårlige måter – riktig håndtering må læres.

Det er også mange som tror at de minste kaninene passer godt til barn, men dette tilbakevises på nettsiden kaninboka.no. Små kaniner sies å være mer nervøse og hissigere enn større kaninraser.

Det ikke anbefalt at barn får ta hovedansvar for kaniner av flere grunner, men ikke minst med tanke på at kaninene trenger rutiner; rengjøring av bur, regelmessig mating, stell, besøk hos dyrlegen osv.

Barn trenger å lære av voksne hvordan de blir kjent med kaninene og hvordan de må møte dem på deres premisser. Det kan være smart å la barnet sitte på gulvet, mens kaninen får gå fritt rundt. Ved å ha litt mat tilgjengelig vil man tiltrekke seg dyret og de vil etterhvert tillate at man klapper dem.

Andre faktorer med barn som vil påvirke hvordan de kommer overens med kaniner er barns personlighet: hvis barnet er veldig høylytt, veldig aktivt og stadig må påminnes om regler, kan kaninen bli stresset av dette. Men med et rolig og forsiktig barn kan samarbeidet mellom kanin og barn funke bra.

mts_wordx