Kaniner til utstilling

Hvilke krav må oppfylles før man kan stille ut kanin? Kaninen må være registrert i en kaninavslaforening. Det finnes mange lokale foreninger som arrangerer utstillinger. Det finnes en Nordisk kaninstandard og kaninene må være godkjent i henhold til standarden. Kaninen må være frisk når den stilles ut. Den må være ren med nyklipte klør. Venstre øre skal være merket med årstall, kull og individnummer.

Det er i utgangspunktet mulig å bedømme 700 ulike kanintyper, men det vanlige er mellom 50 og 70 varianter på en stor ustilling. Rasene deles inn i dvergraser, små raser, mellomstore raser, store raser, kjemperaser og raser med avvikende pels.

Utstillingene foregår i tre dager med premieutdeling på søndager.Det stilles krav til vekt, farger, pels, kroppsform, rase, kondisjon og pleie.

Kaninavlere interesserer seg for å avle frem kaniner som likner standarden så mye som mulig. På utstillinger får de tilbakemelding på hvordan deres kaniner ligger an i forhold til standarden.

Arendals Tidene var tilstede på en kaninustilling i Hove tidligere i år (2018). Avisen intervjuet Johan Viker fra Sarpsborg som har lang erfaring med avl. Denne gangen hadde han med seg en belgisk hare som fikk 96 poeng og havnet på topp i konkurransen. Vinnerkaninen hadde en fin farge, god pels og var slank og elegant.

mts_wordx