Å lære opp en kanin

Kaniner kan læres opp til mye rart. Den er istand til å memorere, lære rutiner, løse problemer og reagere på signaler for å nevne noen evner.

Som et utgangspunkt kan det være en god ide at kaninen skjønner at den får belønning når den gjør ting. Den kan belønnes for å lyde navnet sitt-du roper på den og den kommer bort til deg.

På nettsiden bunny logic/1/: forklarer en kanineier nøyaktig hvilke kognitive evner hennes kanin har. Det begynte med at kaninen hennes fikk en lekeball. Uten opplæring skjønte kaninen straks at ballen kan rulles bortover gulvet ved at han dyttet på den gang etter gang.

Etterhvert har lekene til Bunny blitt mange og varierte. Flere av de er hjemmelaget.

Små skuffer. Bunny skal dra ut skuffen for å kunne spise godbiten. Små brett med klosser: klossene skal skyves i ulike retninger og enkelte klosser må løftes opp for at Bunny skal finne godbiten.

Hengende småflasker med grønnsaker. Bunny må reise seg opp på to og snurre flaskene med labbene for at de skal tippe og godbiter ramle ned.

Små bokser fastlimt i et brett: Bunny må flytte bort lokket på den ene boksen og åpne lokket på den andre. Eieren beskriver at Bunny trengte litt tid på å lære seg noen av disse lekene-spesielt å trekke ut skuffer. Hun var tålmodig og demonstrerte for Bunny hvordan man drar i tauet.

Kaninen har også en egen YouTube kanal sm heter bunnyapproved med mange videoer av kognitiv trening.

På nettsiden kanin.org finner man tips om hvordan man kan klikkertrene en kanin. Selve klikkertreneren er beregnet på hunder; en liten metallboks som avgir en høy lyd når man trykker på den. Igjen gjelder det å vise kaninen at det er kort vei til belønning. Dette er mulig hvis den assosierer klikkelyd med noe godt. Kaninen kan vises godbiten og så kan man klikke samtidig som kaninen tar godbiten. Dette gjentas noen få ganger inntil kaninen lærer rutinen. Hvem vet-kanskje det dukker opp intelligenskonkurranser for kaniner i framtiden?

mts_wordx